Onder de toepasselijke naam ‘De Meester van Haarlem’ koestert dit wooncomplex de historie van het gebouw. En omarmt het tegelijkertijd de nieuwste duurzame technieken.
Hergebruik karakteristieke elementen
Kenmerkend aan de transformatie is dat het hoofdgebouw volledig behouden blijft. Inclusief de typerende brede gangen, de hoge ruimtes met gewelfde plafonds en de nostalgische klaslokalen en directiekamers. Deze lenen zich uitstekend voor aansprekende woonruimtes. Ook de grote entrees, glas-in-loodramen en statige trappenhuizen met origineel tegelwerk horen straks ‘gewoon’ bij het wooncomplex. De oude deuren van de klaslokalen? Die gaan dienst doen als voordeuren van de appartementen. Verder blijven ook de oorspronkelijke dakkapellen, kozijnen en het originele metselwerk intact. De grondige renovatie zal de bouwkunst van vroeger laten herleven.
Aardgasloze, energieneutrale portefeuille
Het hergebruiken van het totale gebouw staat voorop. Dat is in lijn met de duurzame doelen van Bouwinvest. Het Parijse Klimaatakkoord is daarbij leidend. “In 2045 willen we voor onze aandeelhouders een aardgasloze en bijna energieneutrale portefeuille hebben. Bij nieuwe acquisities is deze duurzaamheidsdoelstelling een belangrijk uitgangspunt. In dit monumentale pand in Haarlem combineren we dat hergebruik met moderne technieken zoals goede isolatie, mechanische ventilatie en duurzame energieopwekking. Die aandacht voor ‘oud en nieuw’ leidt ertoe dat De Meester volledig aan de duurzaamheidsnormen van vandaag voldoet. Méér dan dat, want dankzij de inzet van extra zonnepanelen zal de energetische efficiëntie (EPC) alleen maar verder toenemen. Voor huurders betekent dit: stijlvol, comfortabel wonen tegen lagere kosten en optimaal profiteren van de zon. Voor onze aandeelhouders betekenen deze duurzame maatregelen een waardevaste belegging voor de lange termijn.”